Tévhitek kedvenc finomságainkról

Dió, müzli, joghurt – az egészséges táplálkozás alapjai. Vagy mégsem? A legtöbben arra a kérdésre, hogy a müzli vagy a joghurt egészséges-e, azt felelik, hogy persze! Ez igaz, de nem teljesen! Bár a müzli tényleg egészséges, nem mindegy, hogy milyet választunk. Sőt, azzal sem biztos, hogy teszünk az egészségünkért, ha minden nap elfogyasztunk egy zsírszegény joghurtot. Hogy miért? Elsősorban azért, mert ha nem figyelünk, és ha csak a csomagoláson jelzett „zsírszegény” feliratot nézzük, könnyen csapdába eshetünk, mert a legtöbb termékben nagyon sok a cukor, a zsír és az olyan adalékanyag, amit nem nevezhetünk egészségesnek.

Popcorn

Nem tagadjuk, a popcornnak is vannak pozitív hatásai, de kevesen tudják, hogy sok nátriumot és kémiai adalékanyagot tartalmaz, amit a legkisebb jóindulattal sem nevezhetünk egészségesnek.
Tipp: Popcorn helyett inkább diót nassoljunk – ez is éppolyan jól csillapítja az éhségünket, csak sokkal egészségesebb.

Light salátaöntet

Bár a csomagolásra light felirat van, ha jobban megnézzük a salátaöntet összetevőit, bizony felfedezhetjük a cukrot, a nátriumot és az adalékanyagokat. Ha tehetjük, válasszunk a salátaöntet helyett balzsamecetet vagy olívaolajat, ezek mind nagyon egészségesek és finomak is.Ne legyen cukrozott

Diákcsemege

Ki gondolná, hogy a diákcsemege nagy mennyiségben legalább annyi cukrot tartalmaz, mint egy csokoládé, és 300 kalóriát is lehet benne?! Ugye, milyen hihetetlen? Pedig igaz! Nassoljunk helyette inkább diót vagy szárított gyümölcsöt, azzal sokkal többet teszünk egészségünkért.

Müzli

A legtöbben úgy eszik a müzlit, hogy el sem olvassák, milyen összetevőket tartalmaz. Pedig jól tesszük, ha megnézzük, hiszen sok olyan müzlifajtát találhatunk a boltok polcain, amelyek tele vannak cukorral és legalább 500 kalóriát tartalmaznak. Persze nem kell lemondanunk a kedvenc müzlinkről, elég, ha megnézzünk, hogy pontosan milyen összetevőket tartalmaz, és inkább választunk egy teljesen cukormentes fajtát.

Zsírszegény joghurt

A zsírszegény elnevezés bizony becsapós lehet, hiszen attól még, hogy valami nem tartalmaz olyan sok zsírt, nem biztos, hogy egészséges, mert pl. tele lehet cukorral. A legjobb, ha félzsíros, zsírszegény joghurt helyett inkább natúr joghurtot választunk – ez biztos, hogy egészséges lesz.

Szárított gyümölcs

A szárított gyümölcsök vitamint, ásványi anyagokat tartalmaznak, csak az a baj, hogy emellett nagy mennyiségben cukrot is. Ha tehetjük, fogyasszunk helyette inkább friss gyümölcsöt, abban biztos, hogy van vitamin.

(Forrás: wunderweib, németből fordította: Sophie)