Sárgabarack – egészséges, sokoldalú gyümölcs

Sárgabarack, őszibarack és nektarin: mind édes, zamatos gyümölcs. Most együk, amíg frissen kaphatók, és mivel szerencsére újra divat lett a befőzés, tegyünk el belőlük minél többet télre! A sárgabarack szárítva is remek ízű és egész éven át egészséges snack. Vásárláskor ügyelni kell arra, hogy csak érett gyümölcsöt vegyünk. Az érett barack héja erősen narancssárga-sárga színű, és a magja könnyen elválik a húsától. Az érett barackot megnyomva, az kissé enged a nyomás hatására.

A sárgabarack származása vitatott. Tudományosan ismert azonban, hogy már az antik görögök is fogyasztották, és ismert volt Örményországban, Indiában és Kínába is. Fő termesztési területe ma Törökország, de Magyarországon, Olaszországban és Spanyolországban is jól érzi magát, ugyanis nagy melegre és homokos talajra van szüksége.Zamatos, egészséges

Takarékoskodás a kalóriákkal

A sárgabarack sokoldalú egészségmegőrző gyümölcs. Rendkívül sok A- (karotin) provitamint, B1-, B2- és C-vitamint tartalmaz, továbbá fontos ásványi anyagokat, mint a kálium, kalcium és foszfor. Pozitív hatással van tehát a hajra és a körmökre, erősíti az immunrendszert és élénkíti a vérkeringést. A benne található szalicilsavnak antibakteriális hatása van a gyomor-bél traktusban. A dimetilglicin hatóanyag segít fejfájás és migrén esetén. 100 gramm friss sárgabarack kalóriatartalma 40, ugyanez a mennyiség szárítva 241 kalória.

Sárgabaracklekvár recept

A sárgabarackból remek lekvár főzhető. Íme egy egyszerű recept:

  • 1 kg sárgabarackot meghámozzunk (sokan forrázzák, és így a héja könnyen lehúzható), kimagozzuk és kis darabokra vágjuk.
  • Tegyük a gyümölcs húsát egy nagy tálba, adjunk hozzá 500 g zselésítő cukrot és egy csomag citromsavat. Főzzük fel.
  • Kb. 5 percig nagyjuk rotyogni, és ízlés szerint pürésítsük.
  • Egy tálban olaj nélkül barnítsunk meg 50 g mandulapelyhet.
  • 4 evőkanál Amarettót és a pelyhesített mandulát keverjük el a lekvárban.
  • A lekvárt adagoljuk üvegekbe és jól zárjuk le.

(Németből fordította: Koncz László)