Dohányzás: sosem késő abbahagyni

Egy nemrégiben elkészült felmérés szerint még azok a dohányosok is veszítenek átlagosan négy évet az életükből, akik amúgy hetven éves korukig is elélnek. Amint azt a kutatást végző dr. Emberson kifejtette, annak ellenére, hogy a dohányosok száma, illetve a cigaretták kátránytartalma is lecsökkent az utóbbi időben, Európában még mindig a dohányzás áll az első helyen a megelőzhető halálokok között.

Dohányzás: sosem késő abbahagyniKorábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy a korai felnőttkortól kezdődő dohányzás nagyjából tíz évvel rövidíti meg az illető várható élettartamát, és a dohányosok nagyjából negyede – káros szenvedélyéből következően – még hetven éves kora előtt meghal. Arról is történt felmérés, hogy aki 60, 50, 40 vagy 30 évesen felhagy a cigarettázással, az visszanyerhet 3, 6, 9 vagy akár a teljes tíz évet is az életéből, azzal kapcsolatban azonban mindeddig nem készült alapos vizsgálat, hogy idős emberek esetében milyen veszélyekkel jár a dohányzás folytatása, illetve milyen előnyökkel annak abbahagyása.

A mostani kutatás során a szakemberek 7000 átlagosan 77 éves férfit kísértek figyelemmel 1997 és 2012 között, akiknél a dohányzással összefüggésben álló elhalálozási esélyeket a koruk, a legutóbbi állásukban betöltött pozíciójuk, valamint esetleges korábbi keringési, illetve rákos megbetegedéseik figyelembe vételével állították fel. A vizsgálat 15 éve alatt 5000 személy halt meg, és a kutatás alatt is dohányzók körében az elhalálozás aránya nagyjából 50 százalékkal magasabb volt, mint azok körében, akik soha nem dohányoztak. Az ő halálokaik között főleg keringési megbetegedések, rák, illetve légzési betegségek szerepeltek. A valaha dohányzók halálozási aránya 15 százalékkal volt magasabb a soha nem dohányzókéhoz képest, ők elsősorban rákban és légzési megbetegedésekben haltak meg. A soha sem dohányzókkal szemben 28 százalékkal volt magasabb az elhalálozási arány azok körében, akik az elmúlt 25 évben szoktak le, míg, akik már annál is korábban, azoknál már nem mutatkozott jelentős különbség e téren.

Dr. Emberson elmondta, hogy az eredmények alapján világosan látható, idős korban továbbra is növeli az elhalálozás kockázatát a dohányzás, ám minél régebb óta hagyott fel valaki ezzel a szokással, annál nagyobb mértékben csökken a kockázat mértéke, és ha valaki elég sokáig él, akkor eljuthat ugyanarra a szintre is, mint egy olyan személy, aki soha nem dohányzott.

A kutatás kimutatta, hogy hetven évtől felfele a nem dohányzók további várható élettartama 18 év, a hetven éves koruk előtt leszokóké 16, míg a továbbra is dohányzóké csupán 14. Máshogy nézve, a sosem dohányzóknak 65 százaléka, a jelenleg is dohányzóknak viszont csupán 48 százaléka élte meg hetven éves kora után a 85. életévét is. Mindent egybevetve tehát még idős korban is van mit veszíteni a dohányzással, ezért sosem késő abbahagyni, hiszen akár négy értékes évet is nyerhetünk ezzel a lépésünkkel.