Aki reggelizik, az fogy és karcsú marad

A reggelit hanyagolók között gyakoribbak a túlsúlyos emberek, mint azok között, akik reggelente „feltöltik az akkut”. De csak úgy, a vaktában evés, még messze nem elég a karcsú vonalakhoz.

„Reggelizzünk, mint egy király, ebédeljünk, mint egy polgár, vacsorázzunk, mint egy koldus.” A régi táplálkozási szabályt már régen túlhaladtuk. A reggelire vonatkozóan azonban a mondásnak igaza van. A reggeli étkezés erősen befolyásolja, hogy karcsúak maradunk-e vagy felveszünk egy-két kilót, mondjuk a csípőnkre. Éjszaka ugyanis kiürülnek a szervezet energiatárolói. Ha a reggeli kimarad, az „akku” nem kerül feltöltésre. A szervezet beindítja a vészhelyzeti programot. Lassítja az anyagcserét, hogy energiát spóroljon meg az életfontosságú testfunkciók számára. Eközben kevesebb kalóriát éget el.

A szénhidrátok karcsúsítanak

A virginiai Commonwealth University egy tanulmánya azt mutatja, hogy a szénhidrátban gazdag reggeli segít a fogyásban. A szénhidrátok, a zsírokkal együtt, fontos energiaszállítók, és a teljes táplálék mintegy felét kéne képezniük. Az amerikai kutatók 94 32 éves, túlsúlyos hölgyet vizsgáltak, és két csoportba osztották őket. Az első kísérleti csoport szénhidrátban szegény, 290 kilokalóriát tartalmazó reggelit kapott, a második csoport tagjai viszont szénhidrátban és fehérjében gazdag ételeket fogyasztottak. Ők reggelente 610 kilokalóriát tüntettek el a tányérjukról. Átlagosan 18 kilót adtak le, míg a szénhidrátban szegény reggelit fogyasztók csak mintegy négy kilót.

Megállapították, hogy a tartalmasabb reggeli hosszabban tartó teltségérzetet kelt, ezért a nők kevésbé vágynak nassolni való édességre. Nem mindegy azonban milyen típusú szénhidrátról van szó. A magas glükémiás indexű élelmiszerek gyorsan megemelik a vércukrot, amely ugyanolyan gyorsan vissza is zuhan. Emiatt aztán gyorsan jön az éhségérzet. A fehér lisztből készült péksütemény és a cukor ezek közé az élelmiszerek közé tartozik. A teljes kiőrlésű termékek és az alma viszont alacsony glükémiás indexű szénhidrátokat tartalmaznak. Ezek csak lassan emelik meg a vércukrot, és lassan telítenek. A kutatók azt is gyanítják, hogy a fehérjével való kombinálás serkenti az anyagcserét, ami szintén kalóriát éget.

Hasonló eredményre jutottak a parmai és veronai egyetem kutatói is. Emellett azt is megállapították, hogy a glükémiás töltet is fontos szerepet játszik. A kutatók magas glükémiás indexű és magas glükémiás töltetű élelmiszereket, például finomlisztből készült zsemlét és mézet kombináltak. Ezen kívül a résztvevők egy adat görögdinnyét kaptak, amelynek magas a glükémiás indexe, és alacsony a glükémiás töltete. Az étlapon gyümölcssaláta és joghurt is szerepelt, amelynek mindkét értéke alacsony. Ez különösen hatásosnak bizonyult az anyagcsere szempontjából. Hatására a szervezet nagyobb mennyiségű peptit YY hormont bocsát ki, ami visszafogja az evési kedvet.

A bőséges reggeli nem elegendő

Aki azt gondolja, hogy elég a bőséges reggeli a fogyáshoz, az téved. A fogyás vagy hízás a nap további étkezéseitől is függ. Ha további bőséges ételek jönnek hozzá délbe és este, vagy édességek kínálják magukat az asztalon, a gazdag és szénhidrát tartalmú reggeli csak fenntartja a kalóriaegyensúlyt. Ha végül több a bevitt kalória, mint amennyire szükség van, a reggeli lerakódik a csípőre.

Ha viszont a későbbi étkezések során kielégítően egészséges és kalóriában szegény ételeket– azaz ballasztanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat – fogyasztunk, semmi sem szól az alkalmankénti reggeliként elfogyasztott csokis croissant vagy lekvároskenyér ellen; feltéve, hogy a napi/heti kalóriaegyensúly kiegyenlítődik. A sültkolbász és krumpli vagy sertésszelet és gombóc egészséges és könnyű alternatívája lehet a halfilé zöldségágyon vagy egy saláta.

Végül, de nem utoljára: A koránkelők egészségesebbek, mint az örök alvók, állítja a helsinki egyetem kutatásának eredménye. 10.000 16 és 70 év közötti embert vizsgáltak meg, és az derült ki, hogy az álomszuszékok gyakrabban nyúlnak napközben egészségtelen nassolnivalókhoz, átlagban több alkoholt fogyasztanak, gyakrabban dohányoznak, és sok esetben otthonülők, azaz nem szívesen mozognak.

(Forrás: Wer morgens isst, nimmt ab und bleibt schlank, németből fordította: Harrach Orsolya)