Meditáció segíthet a dohányosoknak a leszokásban

Egy meditációs technika elsajátítása megkönnyítheti a dohányadag csökkentését, legalábbis rövidtávon – derül ki egy friss kutatásból. Az eredmény csupán öt dohányos tapasztalatain alapszik, és a véletlen műve is lehet. A kutatók szerint azonban a módszer akkor is ígéretes lehet, ha más dohányosoknál nem vezetett eredményre a hasonló relaxáció. A kérdés tehát, hogy meditáljon-e, aki kevesebbet akar dohányozni?

Meditáció segíthet a dohányosoknak a leszokásban„Persze, miért ne?” – kérdezett vissza Michael Posner, az Oregoni Egyetem professzora. „Nem állíthatom, hogy mindenféle meditáció hatásos ebben az esetben. Valószínűleg az egyén agyi állapotától is függ, amelyet más úton is lehet befolyásolni.”

Korábbi kutatások számos egészségügyi előnyt társítanak a „tudatos meditációhoz”. Csak az elmúlt néhány évben kiderült, hogy megfázás, influenza, hőhullám és irritábilis bélszindróma esetén is hatékony, valamint agyban lejátszódó egészséges változást is eredményez. A tudatos meditáció lényege a lazítás, a pillanatra történő koncentrálás, valamint a gondolatok és az érzetek sodrásának megélése. 

Jelen kutatáshoz a szakértők 60 embert vizsgáltak meg, 21 éves átlagéletkorral. Közülük 27 dohányos volt. A résztvevőket két csoportra osztották, s ötórás tréningre küldték őket a tudatos meditáció vagy a relaxáció alapjainak elsajátítására. 

A két hét leteltével a kutatók légzéstesztet végeztek a dohányosokon, hogy megállapítsák, mennyit szívtak. A relaxálók körben nem történt változás, de a meditálóknál 60 százalékkal csökkent a füstölés. Négy héttel később öt dohányos még mindig egyre csökkenő cigarettamennyiségről számolt be. De mivel „a minta ennyire kicsi volt, nem lehet megállapítani, meddig tart a csökkenés” – mondták a szakértők. 

Posner a kutatás határaként említette az alacsony elemszámú minta mellett, hogy a résztvevők mind felsőoktatási hallgatók voltak. Másfelől viszont legtöbbjük nem tudta, hogy dohányzással kapcsolatos vizsgálat zajlik. 

Az eredmények a Proceedings of the National Academy of Sciences című szakfolyóirat internetes kiadásában jelentek meg.