Négy ok, amiért nem szabad kihagyni a reggelit

Bár a reggeli fontosságát nem győzik hangoztatni a szakértők, egy 2011-es kutatás szerint 35 és 54 év közötti a férfiak 18 százaléka kihagyja a nap első étkezését. A nőknél ugyanez az arány 13 százalék. Azóta újabb tudományos bizonyítékok láttak napvilágot, mik lehetnek ennek a következményei.

Négy ok, amiért nem szabad kihagyni a reggelitCukorbetegség

A reggeli kihagyása növelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat szeptemberi számában megjelent kutatás szerint. Sőt: kiderült, hogy a heti 0-6 alkalommal reggelizőknél nagyobb a 2-es típusú diabétesz veszélye, mint a mindennap reggelizőknél. Kiemelten fontos tehát, hogy az étkezés a napi rutin része legyen.

Szívbetegség

A rendszeres reggelizés alacsonyabb szívbetegség-kockázattal járt a 45 és 82 év közötti férfiak körében a Circulation című szaklap júliusi számában megjelent tanulmány alapján. Az értekezés szerint a reggeli kihagyása összefügg a magas vérnyomással, az inzulin-rezisztenciával és az emelkedett vércukorszinttel.

Memória

Az Amerikai Dietetikusok Társaságának szakfolyóirata még 2005-ben mutatott rá, hogy 47 darab, reggelizési szokásokat mérlegelő tanulmány eredményeinek újraelemzése alapján a nap első érkezése egyértelműen összefügg a jobb memóriával és a kedvezőbb vizsgaeredményekkel. A következtetés: reggelizni szó szerint okos döntés!

Fogyás

Azok a fogyókúrázók, akiknek a reggeli volt a legkiadósabb étkezésük, átlagosan 8 kilogrammot adtak le három hónap alatt. A kutatás többi résztvevője ugyanannyi kalóriát vett magához naponta, ám azok többségét az ebéd alkalmával. Az Obesity szaklap júliusi számában közzétett eredmények alapján utóbbiak összesen csak 3,3 kilogrammot fogytak.