A túl sok stressztől valóban megőszülünk

Ha nem akarunk idő előtt ősszé válni, jobb, ha megtanulunk lazítani – egy új kutatás szerint ugyanis a stressz valóban megőszít. A hosszan tartó feszültség, stressz hatására ugyanis a hajszínért felelős melanin kiürül a szőrtüszőkből, és sajnos nem képződik újra. Amíg tehát a kutatók nem találják meg az őszülés ellenszerét, marad tehát a lazítás – vagy a hajfestés.

„Ebbe beleőszülök!” – sokszor használjuk ezt a kifejezést, ha valamilyen nehéz, stresszes, aggasztó helyzet előtt állunk. És bár egy nagyobb stresszhelyzet után azonnal nem vált őszre a hajunk, egy új kutatás szerint van összefüggés a fehér hajszálak és a sok stressz között.

A stressztől hamarabb őszülünkDr. Mayumi Ito vezetésével a New York-i Egyetem munkatársai felfedezték, hogy a sok és a folyamatos stresszhatás következtében a hajszínért felelős sejtjeink eltűnnek, és sajnos nem is térnek vissza többé.

„Stressz hatására a melanin kiürül a szőrtüszőkből, tehát teljesen eltűnik onnan és »átvándorol« a bőrünkbe. Ez adhat magyarázatot arra, hogy a stresszesebb emberek gyorsabban őszülnek, és a bőrük színe is sötétebbé válik. Kísérleteink bebizonyították, hogy a stresszhormonok és az őszülés között valóban van összefüggés, kapcsolat” – ismertette a kutatás eredményét dr. Mayumi Ito.

A haj festékanyagának, a melaninnak különböző színű változatai ismertek: a sötétbarnás, feketés, a sárgától a vörösesbarnáig terjedő színárnyalatokat adó, valamint egy sötétebb színű vegyület. A hajszínt a hajszál külső és belső részében lévő festékanyagok aránya határozza meg. A színhatást befolyásolják a hajszálak vastagságtól, átmérőjétől és szerkezetétől függő fizikai-fénytani tulajdonságai és a hajszálak fényelnyelő képessége is.

Amikor a festéktermelő sejtek működése valamilyen ok miatt jelentősen csökken, a hajszálba már nem festék, hanem apró légbuborékok szállítódnak a hajhagyma felől, aminek következtében a haj megőszül, azaz ősz hajszálaink a keratin világos színének és a fényvisszaverő légbuborékoknak köszönhetik színüket. Az így kialakult fehér hajszál azonban nem élettelen, sőt teljesen egészséges, csak éppen színanyagainak szintézise állt le.

Dr. Mayumi azt is hozzátette, hogy az őszülés hátterében a stressz mellett ugyanúgy állhat a genetika, az egészségtelen életmód, a túlzásba vitt diéta és az erős dohányzás. Sajnos arra még nincs mód, hogy az őszülés folyamatát visszaállítsuk, mert ha a melanin egyszer kiürül a szőrtüszőkből, akkor oda többé nem tér vissza. Az őszülés problémájának megoldására így jelenleg csak egyetlen megoldás létezik, az pedig a hajfestés vagy az ősz hajszálak elfogadása.

A New York-i kutatók azt remélik, hogy a jövőben képesek lesznek rájönni arra, miként lehet visszafordítani az őszülés folyamatát. Addig pedig próbáljunk meg minél többet lazítani és a stresszes helyzeteket nyugodtan, higgadtan kezelni.

(Németből fordította: Sophie)