Hideg orr, fagyos kezek – betegséget jelent?

A tél tele van olyan szépségekkel, mint a mézeskalács vagy a fenyőfa illata, a kandalló melege vagy a hóesés, de a hideg kezek-lábak és a fagyos, piros orr nem tartozik ezek közé. Az arcunkon kívül szinte nincs olyan testrészünk, amelyet ne tudnánk védeni a hideg széltől – bár a kezünket jól bélelt kesztyűbe rejthetjük, sajnos az sem mindig elég. Mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelően fel legyünk öltözve. Ne csak a kezeinkre figyeljünk, hanem minden testrészünkre: vegyünk fel vastag zoknit, sálat és sapkát is.

Hideg kezek: mi az oka?

A kezünket nagyon sok ér szövi át, amelyek hideg hatására összeszűkülnek. A fülekhez, a lábakhoz, az orrhoz és az állhoz hasonlóan a kéz is éppen ezért azok közé a testrészek közé tartozik, amelyek legelőször és nagyon gyorsan hűlnek le. Ennek az erek összeszűkülése mellett az is az oka, hogy ezeken a területeken bőrünk nagyon vékony, így nincs olyan vastag zsírréteg, amely védelmet nyújtana a hideg ellen.

Tudta?

A nők sokkal gyakrabban szenvednek attól, hogy kezeik és lábaik mindig hidegek, mint a férfiak. Ennek az egyik oka az, hogy a gyengébbik nem szervezetében kevesebb az izom, a másik ok pedig az eltérő hormonháztartásban keresendő.

Betegség

Akinek állandóan hidegek a kezei, jobb, ha odafigyel: a hideg végtagok ugyanis néha betegségre is utalhatnak – keringési zavar és hormonprobléma állhat a dolog mögött. Természetesen a fagyos kezeknek nemcsak testi okai lehetnek, hanem bizony lelkiek is: pszichénkkel ugyanis még a vérkeringést is befolyásolhatjuk. Az összeszűkült erek mögött gyakran stressz és a túlzott szorongás, félelem áll. Ha a jeges kezek mellett a következő tünetek is előfordulnak, feltétlenül forduljunk orvoshoz: fehér, kékülő vagy vöröslő kezek, zsibbadó vagy viszkető ujjak.

Mit tegyünk?

Mindenekelőtt öltözzünk fel jól. Nem baj, ha csak a boltba vagy egy ötperces sétára indulunk, mindig ügyeljünk arra, hogy megfelelően fel legyünk öltözve. Ne csak a kezeinkre figyeljünk, hanem minden testrészünkre: vegyünk fel vastag zoknit, sálat és sapkát is.

Tippek:
– Mozgassuk minél többet az ujjainkat, hogy elinduljon bennük a vérkeringés.
– Masszírozzuk át az ujjainkat!
– Ha bírja a gyomrunk, akkor együnk erőset: a chili és a bors pl. fokozza a vérkeringést.
– Készítsünk meleg fürdővizet, öntsünk bele egy kis illóolajat vagy habfürdőt, és tíz-tizenöt percig áztassuk benne hideg kezeinket.

Hideg orr – mi az oka?

A hideg kezeknek és lábaknak az orrunkra is hatásuk van: hiába vagyunk megfelelően felöltözve, ha a kezeink és a lábaink fáznak, akkor előbb utóbb az orrunk is fog. Erre azért fontos odafigyelni, mert ha az orrunk hideg, akkor a benne lévő nyálkahártya erei beszűkülnek, és így nem tudja ellátni rendesen a feladatát. Ez pedig azt vonja maga után, hogy szervezetünk sokkal fogékonyabbá válik a kórokozókkal szemben – éppen ezért fázunk meg télen és hideg időben sokkal könnyebben, mint nyáron vagy tavasszal.

(Németből fordította: Sophie)