Hűsítő italok forró nyári napokra

„..ha az ember forró
napsütésben vándorol, nem
áll meg útközben, hogy
leszakítsa a legszebb virágot”
(Honoré de Balzac)

A naptáram lapjait nézegetem – már csak benne bízhatok –, az időjárásban egyre kevésbé. Tapasztaljuk, hogy szinte átmenet nélkül tör ránk a forró nyár, furcsán, szokatlan módon. A nagy forróság idején milyen hűsítő italok és milyen ételek segítenek leginkább? Erre a kérdésre válaszolva remek ötleteket ad cikkében Németh Imréné Éva fitoterapeuta természetgyógyász.

Egyik nap hőség, másik nap hűvös, esős idő, aztán ismétlődik mindez. A fogason az esőkabát és az esernyő mellett ott a meleg pulóver. Másnap az ellentéte. A szélsőséges, viharral tarkított napokat tikkasztó forróság követi. Nehezen alkalmazkodunk a változásokhoz, frontokat jelez a meteorológia.

Ez a mozgalmasság nincs benne a repertoárunkban, hiszen négy évszakra vagyunk kódolva, és arra, hogy az évszakok között átmenet is legyen. Úgy tűnik, elérkezett a klímaváltozás ideje!?

A legjobb frissítő gyógynövények

Mire figyeljünk a magunk és családtagjaink, gyermekeink egészségének érdekében?

Manapság – szerencsére – már szinte minden korosztálynál népszerű a saját kulacsok, vizes palackok használata munkahelyen, iskolában, utazáshoz, a közlekedésben. De milyen italt töltsünk a kulacsunkba, hogy biztosítsuk a megfelelően hűsítő folyadékot a nap folyamán?

Az egyik lehetőség a frissítő gyógynövények használata. Manapság egy cserépben vagy balkonládában nevelt kis „konyhakert” is biztosíthatja a hozzávaló alapanyagokat. Ilyen lehet például a borsmenta (Menta piperita L.), de a fodormenta, lómenta, macskamenta is alkalmas). A menta energetikailag hűtő tulajdonságú, nem beszélve élénkítő hatásáról és gyógyászati értékeiről: emésztést elősegítő, gyomor-, epe- és bélgörcsoldó, fejfájás csillapító, epehajtó, meghűlés esetén hatékony hurutoldó, köptető stb.

A hőségben javítja közérzetünket a citromfű (Melissa officinalis L.), melynek fő hatóanyagában, az illóolajban lévő citronellál és citrál is hűsíti a szervezetünket. Számos más kiváló tulajdonsága ugyancsak előnyös számunkra: feszültséget csökkent, javítja a bélben az erjedési és oszlási folyamatokat, segíti az epe munkáját, antivirális, főleg a herpesz vírussal szemben, csökkenti a szívdobogás-érzést, a szorongást, az alvászavart, nyugtató hatású, koleszterin- és vércukorszint csökkentő hatású szer stb.

Néhány bevált italrecept: menta, citromfű, bodza felhasználásával

  • 1 liter forró vízzel leforrázunk 2 csapott evőkanál mentát és 1 teáskanálnyi citromfüvet, állni hagyjuk kb.15 percig, majd leszűrjük, belecsavarjuk egy egész citrom levét, és akár mézzel is édesíthetjük.
    Az elkészült italunkat éjszakára hűtőben tartjuk, majd másnap hidegen a kulacsunkba átöntjük, így egész napra elosztva a hűsítő italunk biztosítja a folyadékpótlást. Természetesen emellett a víz fogyasztása is elengedhetetlen.
  • Aki a nyár kezdetén begyűjtötte a fekete bodza (Sambucus nigra L.) virágát, az készíthet – a fenti receptet óvatosan, kis mennyiséggel (kb. 1 csapott kávéskanálnyi bodzavirággal) dúsítva – egy igen ízletes hűsítő italt, melyet érdemes étkezéseket követően fogyasztani, és akár jégkockával lehűtve elkortyolgatni. (Aki könnyen izzad, az ne alkalmazza, mert a bodzavirág izzasztó tulajdonságú lehet számára).
  • Közismert a limonádé hűsítő hatása is. Ehhez édesítésként a jázminpakóca, sztívia (Stevia rebaudiana) levelét használjuk (1 levél is elég). Kiegészíthetjük a limonádénkat az előzőleg menta és citromfű feldarabolt (turmixolt) leveleivel megtöltött és jégkockatartóban lefagyasztott kockáink hozzáadásával. Nemcsak ízletes, hanem szép, üde zöld színű, értékes italt is kapunk így.

Ásványi anyagok, nyomelemek pótlása

A hőség kiváltotta fokozott izzadás hatására nemcsak víztől szabadul meg a szervezetünk, hanem az ásványi anyagoktól, nyomelemektől is. Erre gondolniuk elsősorban azoknak kell, akik könnyen és gyakran megizzadnak. Legyengülés, erőtlenség utalhat arra, hogy sürgősen pótolni szükséges a hiányzó ásványi anyagokat. Keressünk olyan jó minőségű készítményeket, amelyekkel az ásványi anyagok, nyomelemek hiánya – a biztos felszívódás reményében – könnyen és gyorsan visszapótolható.

Kerüljük azonban a koffeines üdítők és a kávé használatát a forró napok során, mert a nagy melegben a vízhajtó hatás is erőteljesebben érvényesül, vagyis gyorsabban vízhiányossá válhatunk, ha nem figyelünk szervezetünk fokozott vízigényére.

A kovászolt ételek dicsérete

Gyógynövényeink mellett a nyári napsütésben érlelődő tápanyagaink (zöldségeink, gyümölcsök) is az egészségünket szolgálhatják, ha megfelelő odafigyeléssel készítjük el az ételeinket. Ez a rendkívüli meleg arra is alkalmas, hogy kovászolt ételeket fogyasszunk.

Hagyománya, de újabban kultusza is van hazánkban a kovászos uborkának. A nyári káposztás ételekhez (nyári töltött káposzta, húsos káposzta) is gyakorta készítettek kovászolt káposztákat régen és ma is. De nem ritka a sárgarépa, porcsin és paprika, cékla, gyöngyhagyma fermentálása sem.

Számomra nem is kérdés az, hogy a kovászolt zöldségek értékes levét is felhasználjam más ételek készítése során. Például a hideg uborkaleveshez kevés uborka kovászlét adva pikáns, hűsítő ízeket érhetünk el, sőt a tejfölös zöldbabfőzeléket is ízletesebbé tehetjük a kovászlé hozzáadásával. Viszont a magas sótartalom nem mindenkinek kedvez – gondolok itt a sódiétán lévőkre (magas vérnyomás, veseproblémák stb.). Lehetőség szerint erősen hígítva vagy kisebb mennyiségben használjuk a fermentált leveket. Lehűtött formában nemcsak finomak, hanem hűsítő hatással is büszkélkedhetnek.

Alkalmazkodjunk a változó körülményekhez

Használjuk ki a lehetőségeinket okosan, aminek csak a fantáziánk szabhat határokat. Hűsítő, ízletes ételeket és jóízű italokat kívánok a forróságban minden kedves olvasónak, mert ez is az alkalmazkodni tudás egyik alapja lehet!

Németh Imréné Éva
fitoterapeuta, aromaterapeuta, természetgyógyász, Energy Belváros klubvezető
Tel.: tel:+36 (20) 974 2394
E-mail: nemeva54@gmail.com
Tanácsadás

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Házi fűszerpatika, izzadt láb, száraz bőr

Ajánljuk még a Gyógynövénykeresőnket.