Mogyorós keksz, az ünnepre is friss marad

Nagy segítség lehet ez a mogyorós keksz recept, ha kevés az időnk az ünnepi készülődésre. Nagyon egyszerűen, gyorsan elkészül, és ami fontos: sokáig eláll, a váratlan vendég érkezésekor elég csak elővenni a dobozból. Nincs benne tojás és laktóz, tehát az ezekre érzékenyek is fogyaszthatják. A receptben szereplő vaj helyett helyett használhatunk ghee-t.

A legtöbb időt a tészta összeállítása igényli, de megéri, mert a megadott hozzávalókból elég szép mennyiségű keksz készül. A díszítés és az extra íz érdekében tegyünk rá pirított mogyorót. Jobban járunk, ha a mogyorókat kettévágjuk, mert így könnyebben el lehet távolítani a barna héjukat.

Dió, mogyoró

Mindenféle dió, mandula, mogyoró gazdag fehérjében, rostban és E-vitaminban, amelyek erősítik az immunrendszerünket és jó kalciumforrások. Magas a kalóriatartalmuk is, de jó zsírokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségeket. Alacsony a glikémiás indexük, tehát cukorbetegek is fogyaszthatják. Célszerű minden nap enni egy marék diót, mogyorót.

Hozzávalók

  • 190 g T55 vagy 65-ös liszt
  • 150 g mogyoróliszt
  • 100 g finomítatlan nádcukor
  • 75 g vaj vagy ghee (tisztított vaj)
  • 3 evőkanál mandulaital vagy 2%-os sovány tej
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 1 teáskanál élesztő vagy sütőpor
  • 20 mogyoró

Elkészítés

  1. Melegítse elő a sütőt 180 fokosra. Vágjon ketté kb. 20 mogyorót, és tegye egy serpenyőbe, pirítsa 15 percig, míg megbarnul, de ne égjen meg!
  2. Öntsön lisztet egy tálba, adja hozzá az élesztőt, a mogyorólisztet, a cukrot, mandulaitalt vagy tejet, a kockára vágott vajat vagy a tisztított vajat. Keverje addig, amíg a tészta nem lesz egynemű, golyóvá formálható.
  3. Tekerje be a tésztát fóliába, és tegye legalább 1/2 órára pihenni a hűtőszekrénybe.
  4. Dörzsölje le a mogyoróról a barna héjat és vágja ketté a szemeket.
  5. Készítsen elő sütőlemezeket, amelyeket szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt ki.
  6. Vágja a tésztát 2 vagy 3 darabra, és nyújtsa ki 3 milliméter vastagságúra egy enyhén lisztezett deszkán. Vágja ki a tésztát sütivágó formákkal. Spatula segítségével tegye a kekszeket a sütőlapra.
  7. Helyezzen egy fél mogyorót minden keksz közepére, és tegye a tepsit a sütőbe.
  8. Süsse 12-15 percig, sütőjétől függően, amíg a sütik kissé aranybarnák lesznek.
  9. Hagyja kihűlni őket, mielőtt fémdobozba vagy légmentesen záródó üvegedénybe tenné. Több hétig tárolhatók fémdobozban.

A fenti adagból kb. 32 db sütemény lesz.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Adventi készülődés: a diófélék ízletesek, táplálók