A gyaloglás és a séta 5 meglepő előnye

A következő kivizsgáláskor ne lepődjön meg, ha orvosa „receptre felírja” Önnek a gyaloglást, illetve a sétát. Igen, ezt az egyszerű tevékenységet, amelyet kb. egyéves kora óta mindenki végez, most úgy népszerűsítik, mint „egyfajta csodaszert”. És ha a nagy hőség miatt nincs kedve a gyalogláshoz, gondoljon arra, hogy kora reggel és estefelé már kellemesebb az idő.

Természetesen valószínűleg ön is tudja, hogy mindenfajta fizikai tevékenység, így a gyaloglás is, jótékony hatással van az általános egészségi állapotunkra. De a séta különösen sok előnnyel jár. Íme egy ötös lista, amely meglepő lehet számunkra.

1. Gátolja az elhízást

Ellensúlyozza a súlynövelő gének hatásait. A harvardi kutatók 32 elhízást elősegítő gént vizsgáltak meg több mint 12 000 emberen, hogy meghatározzák, mennyiben járulnak hozzá ezek a gének a testsúly növekedéséhez. Azon résztvevők körében, akik naponta körülbelül egy órát tempósan sétáltak, ezeknek a géneknek a hatása a felére csökkent.

2. Mérsékli a vágyat az édességek iránt

Segít az édesszájúaknak. Az Exeteri Egyetem két vizsgálata megállapította, hogy akár már egy 15 perces séta is megfékezi a csokoládé iránti vágyat, és még stresszhelyzetekben is csökkentheti az elfogyasztott csokoládé mennyiségét. A legújabb kutatások megerősítették, hogy a gyaloglás mérsékli a sóvárgást az édességek után és a különféle cukros ételek fogyasztását.

3. Csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát

Mérsékli a mellrák kialakulásának kockázatát. A kutatók már tudják, hogy bármilyen fizikai tevékenység csökkenti a mellrák kockázatát. Az American Cancer Society tanulmánya azt találta, hogy azoknál a nőknél, akik heti 7 vagy több órát sétáltak, 14%-kal alacsonyabb volt a mellrák kockázata, mint azoknál, akik hetente 3 órát vagy kevesebb időt töltöttek ezzel. A séta még a mellrák kockázati tényezőivel küzdő nők számára is biztosította ezt a védelmet, például a túlsúlyos vagy a hormonpótlást kapó nők számára.

4. Csillapítja az ízületi fájdalmat

Enyhíti az ízületi fájdalmakat. Számos tanulmány kimutatta, hogy a séta csökkenti az ízületi gyulladással összefüggő fájdalmakat, és a heti 8-10 kilométeres séta még az ízületi gyulladás kialakulását is megelőzheti. A séta védi az ízületeket – különösen a térdet és a csípőt, amelyek a leginkább érzékenyek az osteoarthritisre – azáltal, hogy valósággal „megkeni” őket, és erősítik az ízületeket támogató izmokat.

5. Javítja az immunrendszer hatékonyságát

Erősíti az immunrendszer működését. A gyaloglás védelmet nyújthat megfázás és influenza ellen. Egy több mint 1000 férfi és nő bevonásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy azok, akik naponta legalább 20 percet sétáltak – legalább heti 5 napon át –, 43%-kal kevesebb ideig voltak betegek, mint azok, akik hetente egyszer vagy még kevesebbet gyalogoltak. És ha mégis megbetegedtek, az rövidebb ideig tartott, és a tüneteik enyhébbek voltak.

(Angolból fordította. K. G.)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Egy kis séta – a legjobb gyógyszer