Influenza: oltsunk vagy ne oltsunk?

Ausztráliában felfüggesztették a szezonális influenza elleni oltás beadását 5 éven aluli gyermek számára. Erre azután került, hogy Nyugat-Ausztráliában, influenzaoltás után, 23 gyerek került görcsök miatt kórházba.

Legalább egy ausztrál kisgyerek meghalt nem egészen 12 órával azután, hogy megkapta a 2010-2011-es szezonális influenza oltást. Ikertestvére is lázas lett és hányt, de szerencsére sikeresen felépült.

Több mint 250 esetben jelentettek káros reakciókat 5 évnél fiatalabb gyerekek köréből, ami komolyan felveti  a kérdést, biztonságos-e a vakcina ennek a korosztálynak a számára.

Bár egyes jelentések szerint, a fellépő reakciókat a vakcinával össze nem függő tényezők okozták, az ausztrál hatóságok megpróbálják meghatározni, mi okozhatta a fenti tüneteket a gyerekeknél ; egy bizonyos fajta oltás, egy bizonyos adag, esetleg csak „illúzió”.

Nem várt hatások?

Peter Collignon, az ausztrál nemzeti egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó professzora szerint a sertés influenza vakcinájával végzett korábbi klinikai vizsgálatok már kimutattak hasonló káros reakciókat, de úgy tűnik, ezt teljesen figyelmen kívül hagyták.

Dr Jim Bishop, ausztrál vezető orvosprofesszor ugyanakkor cáfolja, hogy a klinikai teszteket sertés influenza vakcinára végezték volna, s ezért annak eredményei szerinte nem vonatkoznak a mostani jelenségekre. „Gyerekek milliói kapták meg a sertés influenza oltást. Nem láttunk magas lázas arányt.”

Egy felől tehát jó okok vannak arra, hogy felhagyjanak az 5 évnél fiatalabb gyermekek szezonális influenza elleni oltásával, más felől viszont azt javasolják, hogy helyette a gyermekek kapják meg a H1N1 oltást, azt állítva, hogy az teljesen biztonságos.

Tény azonban, hogy volt egy sertés influenza oltásra vonatkozó klinikai teszt, melynél egyes esetekben olyan magas láz lépett fel, hogy a kutatók úgy döntöttek, nem adják be a gyerekeknek a következő adagot.

A hatóságok azonban nem akarják tekintetbe venni ezeket a klinikai eredményeket.

Így aztán a magánszemélyekre marad a tényleges döntés feladata.

A D-vitamin fontosabb

A D-vitamin bizonyíthatóan kihat az influenzára. D-vitamin hiányban szenvedő gyerekek és felnőttek könnyebben elkapják az influenzát, és a D-vitamin hiányos gyerekek körében nagyobb az influenza által okozott halál kockázata.

A vérünkben lévő D-vitamin szint az influenza időszakában süllyed a legalacsonyabb szintre.  A D-vitamin által felszabadított saját antibiotikumok nélkül a szervezet védtelenebb, így könnyebben megfertőződik.

Legalább 5 kutatás kimutatta az összefüggést, hogy minél magasabb a vérben a D-vitamin szint, annál kisebb a kockázata a megfázásnak, influenzának és egyéb, légzőszervek útján át terjedő fertőzéseknek.

(Forrás: Amazingly, this Country Actually Bans the Flu Vaccine, angolból fordította: H.O.)