Napi két étkezés cukorbetegeknek

Hatásosabb lehet a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében, ha többszöri kisebb mennyiségek fogyasztása helyett csak reggelit és ebédet eszik a páciens. Két csoportot ugyanolyan kalóriatartalmú étrenddel etettek, napi két, illetve hat étkezésre elosztva. Azok, akik kétszer ettek egy nap, többet fogytak, mint akik hatszor ettek, és leesett a vércukruk.

A prágai kutatók szerint a tanulmány alátámasztja azt a „nyilvánvaló, létező igazságot”, hogy a kevesebb, nagyobb adagok mutatják az előre vezető utat.

Fontos az időzítés?

2-es típusú cukorbetegség akkor alakul ki, ha a szervezet nem termel elég inzulint ahhoz, hogy megfelelően működjön, vagy a test sejtjei nem reagálnak az inzulinra. Mivel az inzulin szabályozza a vérben lévő cukor szintjét, ez azt jelenti, hogy a vércukorszint túl magas lesz. Kezelés nélkül ez szívbetegségekhez és sztrókhoz, idegsérüléshez, a szem fényérzékenységéhez és vesebetegséghez vezethet.

Nagy-Britanniában körülbelül 2,9 millió embert érint a cukorbetegség, ebből 90% 2-es típusú diabéteszben szenved. A szigetországban az aktuális javaslat napi három étkezés, egészséges köztes falatozással. A prágai Klinikai és kísérleti gyógyászati intézet tudósai 30 és 70 év közötti, 2-es típusú cukorbetegséggel élő önkéntest osztottak két 27 fős csoportba. Az önkénteseknek 12 héten át napi 6-szori étkezést (A6) biztosítottak, melyet napi 2 étkezésből álló (B2) étrend követett, illetve fordítva. A tanulmány összehasonlította a két étkezést a hattal – jelenleg ez utóbbi felel meg a Cseh Köztársaságban érvényes gyakorlati tanácsnak. Mindegyik étrend átlagosan napi 1 700 kalóriát tartalmazott.

Örömteli eredmény

A B2 csoport reggel 6 és 10, majd 12 és 16 óra közt evett, az A6 csoport az egész nap folyamán fogyasztotta el az ételeket. A B2 csoportnál tapasztalt súlycsökkenés átlagban 1,4 kg-mal több volt, mint az A6 csoportnál, a derékbőségük kb. 4 cm-rel jobban csökkent.

Dr. Hana Kahleova, a kutatás vezetője örömtelinek nevezte az eredményt. „A betegek féltek, hogy este éhesnek lesznek, de az éhségérzet kisebb volt, amikor a betegek addig ettek, amíg jól nem laktak. Amikor naponta hatszor étkeztek, az étkezések után nem érezték jóllakottnak magukat. Ez érdekes megfigyelés volt” – mondta a doktornő. Kijelentette, hogy a tanulmány egészséges emberek számára is hasznos lehet, ha fogyni próbálnak.

Dr. Richard Elliott, a Diabetes UK kutatásokért felelős kommunikációs szóvivője azt nyilatkozta, hogy a tanulmány növeli annak a bizonyosságát, hogy a testsúly-karbantartás szempontjából naponta ritkábban, többet enni hatékonyabb lehet, mint többször keveset. Hozzátette: „Mindamellett a fentieket alátámasztó nagyobb volumenű, hosszabb időtartamú kutatásokra van szükség, mielőtt megváltoztatnánk a 2-es típusú cukorbetegséggel élők embereknek adott étrendi javaslatokat.”

Dr. Elliot szerint az egészséges, kiegyensúlyozott étrend, az aktív életmód és az egészséges testsúly megőrzése bármilyen orvosság szedése mellett fontos az állapot hatékony kezelése érdekében.

(Angolból fordította: H. Orsi)